Άρθρα
Θεραπευτική αντιμετώπιση Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
Η δίοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο (ΓΟΠ) είναι φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά σε υγιή βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) συμβαίνει όταν η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές.
Η παθοφυσιολογία της ΓΟΠ έγκειται στη λειτουργία της καρδιοισοφαγικής συμβολής. Ο βραχύς ενδοκοιλιακός οισοφάγος, οι αυτόματες χαλάσεις του σφιγκτήρα λόγω προωρότητας ή τροφικής αλλεργίας αποτελούν τους κυριότερους μηχανισμούς ενώ η χαμηλή διατασιμότητα στομάχου και η μειωμένη περισταλτικότητα οισοφάγου μπορεί επίσης να ενέχονται.
Η συχνότητα της ΓΟΠ σε βρέφη ανευρίσκεται σε ποσοστό στους 3 μήνες: 50%, στους 4 μήνες: 67% και στους 12 μήνες: 5%.
Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι η συχνότητα της ΓΟΠΝ στους ενήλικες κυμαίνεται στο 10-20%. Στα παιδιά η συχνότητα της ΓΟΠΝ δεν είναι ακριβώς γνωστή. Από μελέτη 19% των γονιών, βρεφών 6-μηνών αναφέρουν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Αναζητούν συχνά για το λόγο αυτό υπηρεσίες υγείας, παιδιάτρους, υποειδικούς, εξετάσεις με αποτέλεσμα γίνεται χρήση-κατάχρηση φαρμάκων-εξετάσεων.
Η τυπική εικόνα της ΓΟΠΝ στους ενήλικες ορίζεται με το συνδυασμό αναγωγών και οπισθοστερνικού καύσους. Στα παιδιά τα συμπτώματα αυτά δεν ειναι σαφή παρά μόνο στην ηλικία άνω των 8 ετών. Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε τη φυσιολογική παλινδρόμηση από την παλινδρομική-νόσο;
Η ESPGHAN πρόσφατα κατηγοριοποίησε τα συμπτώματα της παιδικής ΓΟΠΝ σε εκδηλώσεις από τον οισοφάγο ανάλογα με την ηλικία (παιδιά άνω των 8 ετών, σε μικρότερα παιδιά-βρέφη), σε εκδηλώσεις με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη και τέλος σε εξωοισοφαγικά αίτια.
Συγκεκριμένα :
- Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στο παιδί άνω των 8 ετών: περιλαμβάνονται οι επίμονες αναγωγές, έμετοι, οπισθοστερνικό καύσος, επιγαστραλγία, αιματέμεση, δυσφαγία και διαταραχές ύπνου.
- Εκδηλώσεις από τον οισοφάγο στα βρέφη και μικρά παιδιά: τα συμπτώματα είναι πολλές φορές μη ειδικά όπως επίμονες αναγωγές, έμετοι, ανεπαρκές βάρος, ανησυχία, δυσκολία σίτισης, αιματέμεση διαταραχή ύπνου.
- Σύνδρομα με επιβεβαιωμένη οισοφαγική βλάβη:
- Οισοφαγίτιδα: Ορίζεται από την παρουσία διαβρώσεων στην ενδοσκοπική εικόνα. Η ιστολογική εξέταση βοηθά στο να διαγνώσει ή αποκλείσει άλλα αίτια οισοφαγίτιδας με ειδικά ευρήματα όπως ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, Barrett’s οιοφάγος, Crohn’s, CMV λοίμωξη. Ο επιπολασμός της διαβρωτικής οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση στα παιδιά αυξάνεται με την ηλικία.
- Στένωση: Μόνιμη στένωση του αυλού του οισοφάγου που έχει προκληθεί από παλινδρομική νόσο με σύμπτωμα: επίμονη δυσφαγία, δυσκολία στην δίοδο της τροφής από το στόμα στο στομάχι.
- Οισοφάγος Barrett: μεταπλασία του βλεννογόνου, κυρίως σε παιδιά με διαφραγματοκήλη και υποκείμενη νόσο με συμπτώματα και σημεία παλινδρομικής - νόσου.
- Εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις: Το σύνδρομο Sandifer’s και οι οδοντικές διαβρώσεις έχει βρεθεί να έχουν αποδεδειγμένη συσχέτιση με ΓΟΠΝ. Για την ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, καταρροική ωτίτιδα, πνευμονική ίνωση δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία στα παιδιά ότι η παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) τα προκαλεί. Ο χρόνιος βήχας, χρόνια λαρυγγίτιδα, βράγχος φωνής έχουν πολυπαραγοντική αιτιολογία και η ΓΟΠΝ μπορεί να είναι «επιβαρυντικός παράγοντας». Τέλος το άσθμα μπορεί να συνδέεται με ΓΟΠΝ κυρίως όταν συνυπάρχουν δυσπεπτικά συμπτώματα ή είναι νυκτερινό άσθμα ή κορτικοεξαρτώμενο – «δύσκολο να ελεγθεί άσθμα». Η άπνοια μπορεί να συνδέεται με ΓΟΠΝ όταν τα επεισόδια συμβαίνουν σε εγρήγορση και χαρακτηρίζονται από αποφρακτική άπνοια ενώ η συνδρομή παρ’ ολίγον αιφνιδίου θανάτου ή η άπνοια των προώρων που συνοδεύονται με αλλαγή χρώματος, απώλεια μυικού τόνου απαιτούν διερεύνηση άλλων αιτίων και η ΓΟΠΝ συσχετίζεται σε ποσοστό κάτω του 5%.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία συνίσταται σε:
- γενικές οδηγίες με ενθάρρυνση, εκπαίδευση γονέων και τροποποίηση συχνότητας και όγκου γευμάτων.
- Τροποποίηση της διατροφής αν το βρέφος δε θηλαζει, με γάλατα με πηκτικό παράγοντα ή δοκιμή 2-4 εβδομάδων με υποαλλεργικό λα.
- Αποφυγή καφείνης, σοκολάτας, αναψυκτικών, αντιμετώπιση παχυσαρκίας στα μεγάλα παιδιά.
- Φαρμακευτική θεραπεία: Τα φάρμακα διακρίνονται σε
α) Αναστολείς της γαστρικής έκκρισης όπως οι Η2-ανταγωνιστές και ανταγωνιστές αντλίας πρωτονίων. Τα συνήθη χορηγούμενα είναι τα εξής:
i) Ρανιτιδίνη (4-10mg/kg/3) (Πρόωρα 1mg/kg/2, Τελειόμηνα 4mg/kg/3)
ii) Ομεπραζόλη: 1 mg (0.5-3.3 ) /kg/ημ σε δύο δόσεις,
Λανσοπραζόλη: <30kg: 15mg/ημ, >30kg : 30mg/ημ.
iii) Εσομεπραζόλη:
Βάρος ≥10-<20kg: 10 mg μια φορά την ημέρα επί 8 εβδομάδες.
Βάρος ≥20 kg: 10 mg ή 20 mg μια φορά την ημέρα επί 8 εβδομάδες.
β) Eξουδετερωτικά της γαστρικής έκκρισης: Αντιόξινα και Σουκραλφάτη. Τα αντιόξινα χρησιμοποιούνται μόνο για βραχυχρόνια «ανακούφιση» για διαλείποντα συμπτώματα ΓΟΠ σε μεγάλα παιδιά και εφήβους. γ) Γαστροκινητικοί παράγοντες: Δομπεριδόνη, Μετοκλοπραμίδη Εχει βρεθεί ότι έχουν αμφίβολη δράση στη ΓΟΠΝ
Η ESPGHAN δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ υπο τη μορφή αλγορίθμων:
- Βρέφος με αναγωγές: Οταν στο ιστορικο δεν υπάρχουν «προειδοποιητικά σημεία» δεν χρειάζεται έλεγχος παρά μόνο ενημέρωση γονιών και οδηγίες σίτισης. Οταν οι αναγωγές είναι έντονες αντιαναγωγικό γάλα ή υποαλλεργικό γάλα για 2 – 4 εβδομάδες. Όταν δεν υποχωρεί μέχρι τους 18 – 24 μήνες τότε διενεργείται έλεγχος.
- Βρέφος με εμέτους και στασιμότητα βάρους: Αποκλεισμός άλλης οργανικής νόσου με ιστορικό και εργαστηριακό έλεγχο. Μετά χορηγούμε γάλα με πηκτικό παράγοντα για 2 εβδομάδες ή αν υποπτευόμαστε αλλεργία Υποαλλεργικό γάλα για 2 εβδομάδες. Αν δε δούμε βελτίωση τότε παραπομπή για έλεγχο σε ειδικό.
- Βρέφος με ανεξήγητο κλάμα/ ανησυχία. Αποκλεισμός άλλων αιτίων, ενημέρωση-συζήτηση με γονείς στη συνέχεια χορήγηση υποαλλεργικού γάλακτος για 2-4 εβδομάδες. Η εμπειρική χορήγηση φαρμάκων δεν είναι τεκμηριωμένη.Τέλος παραπομπή για πεχαμετρία / impedence ή ενδοσκόπηση.
- Βρέφος με άρνηση λήψης τροφής. Δε συνιστάται εμπειρική αντιεκκριτική θεραπεία. Έλεγχος για άλλα αίτια όπως νευρολογικά, μεταβολικά, λοίμωξη, διαταραχή συμπεριφοράς. Στη συνέχεια έλεγχος πεπτικού με: ενδοσκόπηση / διάβαση πεπτικού.
- Νήπιο >18 μηνών με χρόνιες υποτροπιάζοντες εμέτους-αναγωγές. Χρήζει ελέγχου για επιβεβαίωση ΓΟΠΝ με γαστροσκόπηση, Πεχαμετρία/impedence και διάβαση ανωτέρου πεπτικού.
- Βρέφος με άπνοια ή σύνδρομο παρ’ ολίγον αιφνιδίου θανάτο. Έλεγχος με πεχαμετρία/impedance και ταυτόχρονη μέτρηση ζωτικών σημείων και μελέτη ύπνου, οδηγίες σίτισης, ενώ η αντιεκκριτική θεραπεία και τα γάλατα με πηκτικό παράγοντα μπορεί να βοηθήσουν.
- Βρογχική Υπεραντιδραστικότητα και ΓΟΠ. Συνήθως υπάρχει συσχέτιση και μπορεί να ωφεληθούν τα παιδιά με άσθμα και δυσπεπτικά συμπτώματα ή νυκτερινό άσθμα ή κορτικοεξαρτώμενο-«δύσκολο να ελεγθεί άσθμα». Ενδείκνυται έλεγχος με πεχαμετρία-impedance και στη συνέχεια φαρμακευτική θεραπεία για 3 μήνες τουλάχιστον.
- Παιδί / έφηβος με τυπική ΓΟΠΝ. Συστήνεται 4 εβδομάδες θεραπεία με αντιεκκριτικά φάρμακα. Αν δεν υποχωρήσει παραπομπή σε παιδογαστρεντερολόγο για έλεγχο με γαστροσκόπηση. Η ενδοσκοπικά τεκμηριωμένη οισοφαγίτιδα χρήζει φαρμακευτικής θεραπείας 2-3 μήνες με και σταδιακή διακοπή.
Συμπερασματικά η ΓΟΠ είναι συχνό αίτιο αναζήτησης υπηρεσιών υγείας στην παιδική ηλικία, η υπερδιάγνωση παλινδρομικής νόσου οδηγεί σε υπερθεραπεία γιαυτό είναι απαραίτητη η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης βασισμένη σε κατευθυντήριες οδηγίες.
Καφρίτσα Παναγιώτα
Παιδογαστρεντερολόγος