Απαιτείται 24ωρη νοσηλεία στην Κλινική με εισαγωγή. Γίνεται 24ωρη καταγραφή του οισοφαγικού ph για τη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επτά ημέρες πριν την εξέταση θα πρέπει να διακοπεί η λήψη των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων. Δύο ημέρες πριν την εξέταση θα πρέπει να διακοπεί η λήψη των ανταγωνιστών των Η2 υποδοχέων και η λήψη προκινητικών ή αντιόξινων. Ο ασθενής απαιτείται να είναι νηστικός τουλάχιστον 6 ώρες. Η εξέταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός εύκαμπτου ειδικού καθετήρα μέσα από την μύτη που φτάνει έως το στομάχι. Αφού τοποθετηθεί ο καθετήρας γίνεται ακτινοσκοπικός έλεγχος της θέσης του καθετήρα και συνδέεται με τον φορητό καταγραφέα. Ζητείται από τους γονείς να κρατούν σημειώσεις για τα συμπτώματά και για τα γεύματα του παιδιού σε ειδικό ημερολόγιο για διάστημα 24 ωρών, διάστημα κατά το οποίο οι αισθητήρες του καθετήρα καταγράφουν τα δεδομένα. Την επόμενη ημέρα αφαιρείται ο καθετήρας και ολοκληρώνεται η εξέταση. Οι πληροφορίες αναλύονται από τον παιδογαστρεντερολόγο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
για τη μελέτη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).
Η εμπεδησιομετρία βασίζεται στη μέτρηση της ηλεκτρικής ενδοαυλικής αντίστασης μεταξύ κοντινών ηλεκτροδίων ενός καθετήρα. Η μέθοδος έχει μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια στην ανίχνευση παλινδρόμησης και στην ενδοαυλική πορεία του βλωμού. Επίσης μπορεί να ανιχνεύσει και τη φύση της ΓΟΠ (αέρια, υγρά ή συνδυασμός) και αν είναι όξινη ή μη. Απαιτείται 24ωρη νοσηλεία στην Κλινική με εισαγωγή. Επτά ημέρες πριν την εξέταση θα πρέπει να διακοπεί η λήψη των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων . Δύο ημέρες πριν την εξέταση θα πρέπει να διακοπεί η λήψη των ανταγωνιστών των Η2 υποδοχέων και η λήψη προκινητικών ή αντιόξινων. Ο ασθενής απαιτείται να είναι νηστικός τουλάχιστον 6 ώρες. Η εξέταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός εύκαμπτου ειδικού καθετήρα μέσα από την μύτη που φτάνει έως το στομάχι. Αφού τοποθετηθεί ο καθετήρας γίνεται ακτινοσκοπικός έλεγχος της θέσης του καθετήρα και συνδέεται με τον φορητό καταγραφέα. Ζητείται από τους γονείς να κρατούν σημειώσεις για τα συμπτώματά και για τα γεύματα του παιδιού σε ειδικό ημερολόγιο για διάστημα 24 ωρών, διάστημα κατά το οποίο οι αισθητήρες του καθετήρα καταγράφουν τα δεδομένα. Tην επόμενη ημέρα αφαιρείται ο καθετήρας και ολοκληρώναται η εξέταση. Οι πληροφορίες αναλύονται από τον παιδογαστρεντερολόγο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (urea breath test).
Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση λοίμωξης του πεπτικού από το βακτηρίδιο Helicobacter pylori. Ο ασθενής πρέπει να μείνει νηστικός για τουλάχιστον 6 ώρες, κατά προτίμηση όλη την προηγούμενη νύχτα. Για να γίνει η δοκιμασία θa πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από συστηματική αντιβακτηριδιακή θεραπεία και δύο εβδομάδες από την τελευταία δόση αντιεκκριτικών παραγόντων. Η διαδικασία της δοκιμασίας διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Για τη διαδικασία χρειάζονται 200 ml χυμού πορτοκαλιού 100 % (χορηγούμενο πριν τη δοκιμασία), καθώς και κοινό νερό (για τη διάλυση της σκόνης ουρίας C13). Tα στοιχεία κάθε ασθενή πρέπει να καταγράφονται σύμφωνα με το παρεχόμενο φύλλο δεδομένων για τεκμηρίωση του ασθενούς. Η δοκιμασία ξεκινά με τη συλλογή δειγμάτων. Ο ασθενής πρέπει στη συνέχεια να εκπνεύσει ομαλά μέσα από το σωληνάριο μέχρι να ανέβει η εσωτερική επιφάνεια του δοχείου δείγματος. Χορηγείται το διάλυμα ουρίας μετά το χυμό. Τριάντα λεπτάμετά τη λήψη του διαλύματος, συλλέγονται τα δείγματα για την τιμή 30 λεπτών. Το αποτέλεσμα βγαίνει μετά λίγες ημέρες.
για τη διάγνωση δυσανεξίας στη λακτόζη.
Αποτελεί την πιο αξιόπιστη εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, η άπεπτη λακτόζη διασπάται από βακτήρια στο παχύ έντερο, παράγοντας έτσι περίσσεια αερίου υδρογόνου. Το υδρογόνο μεταφέρεται στην κυκλοφορία και τελικά εκπνέεται από τους πνεύμονες. O ασθενής πρέπει να είναι νηστικός (8 ωρη νηστεία) και να μην έχει πάρει αντιβιοτικά τις τελευταίες 4 εβδομάδες, καθαρτικά την τελευταία εβδομάδα, και να έχει πλύνει τα δόντια του 2 ώρες πριν την εξέταση. Χορηγείται στον ασθενή ποσότητα λακτόζης (2gr/kg max 75gr) η οποία διαλύεται σε 200 ml νερό. Η αποβολή υδρογόνου στην εκπνοή μετρείται σε ειδικό μηχάνημα ανά 30 min ,και η εξέταση ολοκληρώνεται σε 3 ώρες. Κατά την εξέταση λαμβάνονται δείγματα εκπνοής πριν τη χορήγηση λακτόζης και μετά, σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανα 30 min) . Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε ειδικό software στον υπολογιστή.
για τη διάγνωση διαταραχών κατάποσης και κινητικότητας του οισοφάγου.
Η μανομετρία είναι η μέθοδος καταγραφής των πιέσεων, τόσο στατικών (π.χ. σφιγκτήρες) όσο και μεταβολών των ενδοαυλικών πιέσεων (π.χ. συσπάσεις). Η μέθοδος στηρίζεται στην διέγερση ευαίσθητων μικροσυσκευών,των μετατροπέων πίεσης, οι οποίοι βρίσκονται προσαρμοσμένοι πάνω στο μανομετρικό καθετήρα.
Πριν την εξέταση ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει νηστικός και χωρίς νερό για τουλάχιστον 6 ώρες (π.χ. τελευταίο γεύμα το βράδυ και το πρωί προσέρχεται για την εξέταση). Εάν ο ιατρός υποψιάζεται σοβαρή διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου μπορεί να χρειαστεί την προηγούμενη ημέρα ο ασθενής να φάει μόνο υδαρείς τροφές (π.χ. σούπα). Πριν την τοποθέτηση του καθετήρα τοποθετείται γέλη ξυλοκαίνης. Ο καθετήρας εσάγεται σε ένα από τα δύο ρουθούνια και προωθείται προς το στομάχι. Ο ασθενής μπορεί να νιώσει μια παροδική δυσφορία στην μύτη (ώσπου να διέλθει ο καθετήρας από τη μύτη στο στόμα) κατά την τοποθέτηση του καθετήρα, αλλά γενικά η εξέταση δεν είναι επώδυνη. Ο ασθενείς μπορεί να αναπνέει, να μιλάει και να καταπίνει κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.
Αφού τοποθετηθεί ο καθετήρας και επιβεβαιωθεί η σωστή θέση του, ζητείται από τον ασθενή να αναπνέει ήρεμα και να μην καταπίνει για 30 δευτερόλεπτα, ώστε να αξιολογηθεί ο οισοφάγος σε ηρεμία. Στη συνέχεια δίνονται στον ασθενή 10 γουλιές νερό, τις οποίες πρέπει να καταπιεί ήρεμα και με μία μόνο καταποτική κίνηση. Μεταξύ δύο διαδοχικών καταπόσεων μεσολαβούν 30 δευτερόλεπτα, ώστε να επανέλθει ο οισοφάγος σε θέση ηρεμίας. Η εξέταση τελειώνει και ο καθετήρας αποσύρεται. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις ασχολίες του άμεσα, χωρίς κανένα περιορισμό. Τα στοιχεία που καταγράφονται επεξεργάζονται με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το αποτέλεσμα δίνεται στον άρρωστο άμεσα.
για τη μελέτη της δυσκοιλιότητας.
Με την εξέταση αυτή διερευνάται αν η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε μη φυσιολογική λειτουργία του ορθού ή του πρωκτού (ορθοπρωκτική λειτουργία). Αναλυτικότερα:
Η εξέταση γίνεται στο γαστρεντερολογικό ιατρείο. Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός 2 ώρες πριν την εξέταση, και να έχει γίνει υποκλυσμός. Μπορεί να χρειαστεί αν δεν είναι συνεργάσιμος ένυδρη χλωράλη 30 λεπτά πριν την εξέταση.
Για τη διεξαγωγή αυτής της εξέτασης, ένας καθετήρας με μπαλόνι , που συνδέεται με υπολογιστή, εισάγεται στον πρωκτό και στη συνέχεια προωθείται πάλι πίσω στον πρωκτικό σφιγκτήρα, με αργό ρυθμό, έτσι ώστε να μετρηθεί ο μυϊκός τόνος και η συστολή του. Τα στοιχεία που καταγράφονται επεξεργάζονται με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το αποτέλεσμα δίνεται στον άρρωστο άμεσα.
Με την εξέταση αυτή διερευνάται κατά πόσο η τροφή κινείται ικανοποιητικά κατά μήκος του παχέος εντέρου. Η εξέταση αυτή γίνεται με κατάποση καψουλών που περιέχουν ακτινοσκιερά σφαιρίδια (δείκτες). Η μετακίνηση των δεικτών αυτών κατά μήκος του εντέρου απεικονίζεται με ακτινογραφίες κοιλίας την 3η ή την 5η ημέρα από την κατάποση των καψουλών.
Η γαστροσκόπηση θεωρείται ως η σπουδαιότερη εξεταστική μέθοδος για την διάγνωση και θεραπεία των περισσότερων νοσημάτων του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Εκτός από την άμεση επισκόπηση των οργάνων αυτών, επιτρέπει την λήψη μέσω μιας ειδικής λαβίδας που διέρχεται από το κανάλι βιοψίας του ενδοσκοπίου, μικρών τεμαχιδίων από τον βλεννογόνο του στομάχου, τα οποία αποστέλλονται για την λεγόμενη ιστολογική εξέταση («βιοψία») και επίσης προσφέρει την δυνατότητα και θεραπευτικής παρέμβασης μέσω του ενδοσκοπίου ( αφαίρεση ξένων σωμάτων, γαστροστομία). Γίνεται με εισαγωγή μιας μέρας (dayclinic) στην Κλινική. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός χωρίς φαγητό 8 ώρες πριν την εξέταση και χωρίς νερό 6 ώρες πριν. Ο ασθενής προσέρχεται στο τμήμα εισαγωγών, γίνεται εισαγωγή, συμπληρώνεται παιδιατρικό ιστορικό, τοποθετείται φλεβική γραμμή και λαμβάνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος. Ανεβαίνει στο χειρουργείο, εξετάζεται από τον αναισθησιολόγο και υπογράφει την φόρμα συγκατάθεσης. Ολοκληρώνεται η εξέταση, και μετά την ανάνηψη οδηγείται στο θάλαμο.
Η κολονοσκόπηση επιτρέπει την άμεση επισκόπηση του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και του τελικού ειλεού. Δίνεται επίσης η δυνατότητα για λήψη βιοψιών και αφαίρεση πολυπόδων. Γίνεται με εισαγωγή μιας μέρας (dayclinic) στην Κλινική. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός χωρίς φαγητό 8 ώρες πριν την εξέταση και χωρίς νερό 6 ώρες πριν. Υποβάλλεται σε πρωτόκολλο προετοιμασίας εντέρου στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδογαστρεντερολόγου. Ο ασθενής προσέρχεται στο τμήμα εισαγωγών, γίνεται εισαγωγή, συμπληρώνεται παιδιατρικό ιστορικό, τοποθετείται φλεβική γραμμή και λαμβάνεται ο προεχγειρητικός έλεγχος. Ανεβαίνει στο χειρουργείο, εξετάζεται από τον αναισθησιολόγο και υπογράφει την φόρμα συγκατάθεσης. Ολοκληρώνεται η εξέταση, και μετά την ανάνηψη οδηγείται στο θάλαμο.